top of page

Ordliste

Afgrøde

Afgrøde er en plantevækst, der i land- og havebrug er udsået eller udplantet for at blive høstet og anvendt til ernæring eller industrielle formål. 

 

Aminosyre

En organisk forbindelse der har central betydning i alle levende organismer. Aminosyere er bl.a. kendt som byggesten ved dannelsen af proteiner. 

 

Bittert

Den bitre smag, finder du i bl.a. kål, karse og kaffe. Appetitten skærpes og der sikres en god spytsekretionen, når den bitre smag pirrer smagsløgene.  

 

E-numre

Tilsætningsstoffer har sit egen E-nummer, E'et kommer af Europa og fortæller at reglerne for brugen af tilsætningsstoffer er de samme over hele Europa. Tallet er en anvisning på, hvilken kategori tilsætningsstoffet hører under. Tilsætningsstofferne er meget forskellige i deres egenskab. Et tilsætningsstof skal godkendes det vil sige, være sundhedsforsvarligt at bruge, inden de tages i brug. Det er kun tilladt at bruge den mængde af stoffet, i en given fødevare, som der er behov for. 

 

Konventiel

Konventiel betyder at følge bestemte normer, traditioner som er almindelig udbredt og anerkendt på et bestemt område.

 

Konventielle afgrødrer

Er opdyrket, hvor det er tilladt at bruge kunststoffer og sprøjtemidler til at dræbe, ukrudt, svampesydomme og skadedyr.  

 

Konventielle fødevarer

Er alle de produkter som ikke er økologiske. Må gerne indeholde kunstige sødemidler, farve og aromastoffer.

 

Kvalitet

Kvalitet betyder egenskab

 

Oleogustus

Den nyeste opdagede grundsmag. Oleogustus er en kombination af de latinske ord for olie og smag. Ordet i sig selv siger en del om, hvad den nye grundsmag dækker over, smagen af fedt. Fedtet i maden kan være afgørende for, om vi synes den smager godt. Mange af de smagsstoffer, vi sætter pris på, er fedtopløselige, så vi oplever, at fedtet understreger smagen i vores mad. Samtidig skaber madens fedt en behagelig, cremet følelse i munden.

 

Salt,

Evnen til at smage salt kommer af frie natriumioner der findes i saltopløsninger.

 

Sensorik

Omhandler alle sanserne. 

Sensorium er sædet for sanseindtryk i hjernen, herfra ledes indtrykkene til centralnervesystemet. 

 

Smagsforstærkere

Under begrebet smagsfortstærkere gemmer sig E-numrene E-620 - E640. Disse bruges til at forstærke fødevarens egen smag og duft, og har i sig selv ingen smag.

 

Smagsløg

Smagsløg er små løgformede sække, der sidder på tungen og svælget. Hvert smagsløg er specialiseret til kun at opfange en smag. sødt og salt opfanges forest på tungen, hvorimod surt og bittert opfanges bagerst på tungen.  

Følsomheden for de fire smagskvaliteter er jævnt fordelt på tungen, hvilket gør at særlige områder er specielt følsomme overfor en bestemt smagskvalitet.

 

Surt

Karaterisere den skarpe smag man finder i citron eller eddike. Den sure smag kommer af hydrogenioner (H+)

 

Sødt

Den søde smag på tungen fremkaldes af forskellige stoffer, men hovedsageligt af simple sakkaridforbindelser.

 

Umami

Umami er et forholdsvis nyt begreb, som kom frem i 2001,  det stammer fra Japan, og betyder lækkert eller delikat.På engelsk er det oversat til “savoury” hvilket betyder velsmag. Smagsløgene registrere ved umami smagen, den naturligt forekommende aminosyre der findes i kød og ost som er proteinholdige fødevarer, også tomater, soyasauce og tang er fødevarer der indeholder smagen umami.

Umami smager ikke godt i sig selv, men det fremhæver andre fødevarers smag. Det skyldes, T glutamat påvirker områder i hjernen, så maden opfattes mere velsmagende. Umamis smagsforstærkende effekt bliver flittigt brugt i fødevareindustrien og gemmer sig bag E-nummerne 620-635.

 

Æstetik

Æstetil kommer af det græske, aisthetike, som betyder sansning. Et kunstnerisk eller kulturelt udtryk med vægt på det sanselige, det skønne og smukke. 

 

Økologi

Økologi bygger på ideen om at tage mest hensyn til miljøet og dyrevelfærden fra jord til bord. Dette betyder at såvel afgrødrer som dyr får de bedste levevilkår som imødekommer deres naturlige adfærd og behov. Der gøres ikke brug af kunststoffer og sprøjtemidler til afgrødrerne og dyrerne har god plads til for at bevæge sig, og mulighed for at komme ud. 

 

 

 

 

Smag, sensorik og kvalitet udarbejdet af Heidi, Lene og Vibeke  2015

bottom of page